Bovenste-/ onderste Ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie, ook wel blepharoplastie genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid, spier en vetweefsel van de boven- en/of onderoogleden wordt verwijderd voor een jeugdige en frisse blik.

Waarom kiezen voor deze ingreep / Voor wie is deze ingreep geschikt?

De dunste huid van ons lichaam bevindt zich ter hoogte van de oogleden, waardoor tekenen van veroudering zich vaak eerst ter hoogte van de ogen tonen. Algemene verslapping van de huid leidt tot zware oogleden. Walletjes ter hoogte van de onderste oogleden ontstaan doordat vetkussentjes die zich rond de oogbol bevinden naar buiten kunnen puilen ten gevolge van deze verslapping. Frequent speelt genetische aanleg hier ook een rol in. Dit kan resulteren in een vermoeide, soms droeve uitstraling, wat voor veel mensen een bron van frustratie en onzekerheid is. 

Een bovenste ooglidcorrectie (blepharoplastie) biedt een oplossing door het  corrigeren van zware oogleden. Bij een onderste ooglidcorrectie wordt het overtollig vetweefsel verwijderd en herverdeeld  samen met het verstevigen van de huid, waardoor de blik weer open, fris en jeugdig wordt. De ingreep is geschikt voor iedereen die merkt dat de huid rond de onderste oogleden verslapt of er vetophopingen zijn die bijdragen aan een vermoeide uitstraling.

Verloop van de ingreep

De bovenste en onderste oogleden kunnen afzonderlijk of in de zelfde procedure behandeld worden. Een bovenste ooglidcorrectie wordt meestal onder lokale verdoving uitgevoerd en duurt een 40 tal minuten. Een onderste ooglidcorrectie kan onder lokale of algemene verdoving worden uitgevoerd. De ingreep zelf duurt gemiddeld ongeveer anderhalf uur.

Het verloop van de operatie

  • Eerst worden markeringen langs de oogleden aangebracht om te bepalen hoeveel huid en vetweefsel zal worden verwijderd. 
  • Wanneer de ingreep onder lokale verdoving plaatsvindt zullen een aantal kleine prikjes in de huid gegeven worden. Hierbij kan u een gevoel van zwelling en opzetting ervaren. 
  • Gedurende de ingreep kan u door het gebruik van electrocauterisatie warmte ervaren.
  • Er wordt gesloten door middel van een doorlopende hechting, waarvan het begin en uiteinde van de hechtdraad zich ter hoogte van de binnenste en buitenste ooghoek zullen bevinden. Deze zullen vastgekleefd worden met hechtstrips.

Nazorg

Zwelling en blauwverkleuring zijn variabel van persoon tot persoon, maar het meest uitgesproken op de tweede dag na de ingreep, waarna deze geleidelijk beginnen af te nemen. 

Nazorg-instructies

  • Koelen: Eerste 48 uur: elk uur 10 minuutjes aanbrengen van een coldpack ter hoogte van de ogen (opgelet: geen direct contact met de huid) helpt de zwelling te beperken. 
  • Het is belangrijk om de eerste week op de rug en op een extra kussen te slapen. 
  • De hechtingen mogen zelf niet korter geknipt- of verwijderd worden
  • Zware fysieke inspanningen en sport zijn te vermijden gedurende de eerste 4 weken.
  • Roken leidt tot vertraagde genezing en kan de littekenvorming verstoren.
  • Douchen is toegestaan. Het hoofd onder water houden in bad en zwemmen niet.
  • Bij een onderste ooglidcorrectie zal u een voorschrift voor kunsttranen en oogzalf ontvangen die de eerste week in het oog moeten aangebracht worden. 
  • U komt op controle na één week, waarbij de hechtingen zullen verwijderd worden. 

Littekens

  • Het litteken van een bovenste ooglidcorrectie bevindt zich in de oogplooi, indien nodig met een uitloper in een rimpeltje naast het oog. Afhankelijk van uw huidtype zal dit gedurende enige tijd rood zijn. Na verloop van tijd vervagen deze littekens en zullen ze vrijwel onzichtbaar zijn. 
  • Bij een onderste ooglidcorrectie bevindt het litteken zich net onder de onderste wimperrand. De eerste weken kan dit litteken aan de zijkant tegen trekken. De oorzaak hiervan is het verstevigen van de oogkringspier aan de binnenkant. Na twee weken mogen de littekens aan de zijkant gemasseerd worden. Deze zullen hierdoor geleidelijk intspannen. Na verloop van tijd vervagen deze littekens en zullen ze vrijwel onzichtbaar zijn. 
  • Drie dagen na het verwijderen van  de hechtingen mag gestart worden met een litteken crème en zonbescherming.

Complicaties

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er risico’s verbonden aan een ooglidcorrectie. Mogelijke risico’s zijn:

  • Zwelling en blauwe plekken: Dit is normaal en zal na enkele dagen tot weken afnemen. De meeste zwelling verdwijnt binnen een week.
  • Infectie: Hoewel zeldzaam, is er een klein risico op infectie. Volg strikt de nazorginstructies om het risico te minimaliseren.
  • Asymmetrie: Er is een kans op lichte ongelijkheid tussen de twee ogen, maar dit kan meestal eenvoudig worden gecorrigeerd.
  • Droge ogen: Na de ingreep kunnen sommige mensen last krijgen van droge ogen. Dit kan meestal worden verholpen door kunsttranen of hydraterende oogdruppels.

Heeft u interesse in een ooglidcorrectie? Maak dan een afspraak met Dr. De Gelder voor een persoonlijk consult, zodat we samen de beste opties voor uw kunnen bespreken.

Heeft u vragen?

Dr. De Gelder geeft u graag gericht advies over uw gewenste behandeling. Neem contact op om een persoonlijk consult te plannen.